Monthly Archives: November 2015

  1432

  Më datë 11 nëntor 2015, në ambjentet e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë të Tiranës, u zhvillua mbledhja e III e Kryesisë së Bashkimit të Dhomave. Mbledhja u kryesua nga znj. Ines Muçostepa me detyrë Kryetar i Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë.

  Të pranishëm në këtë mbledhje ishin 15 anëtarët e kryesisë së Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë. Duke qenë se numri i pjesëmarrësve plotëson kuorumin e nevojshëm për zhvillimin e mbledhjes ajo u konsiderua e rregullt.

  Kryesia e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë diskutoi në këtë mbledhje në lidhje me;  Prezantimi i punës së deri tanishme të BDHTI-së, Prezantimi ndryshimit për ligjin e Dhomave, Propozimi për përcaktimin e tarifave të auditimit, Propozimi për ngritjen e grupit të punës për ndryshimin e Statutit të BDHTI dhe çështje të tjera që dolën gjatë takimit.

   

   1945

   Më datë 9 nëntor 2015 në Sallën e Hartave në Kryeministri u zhvillua Tryeza e Rrumbullakët “Dialog për Formalizimin”. Në këtë takim ishin të pranishëm Kryeministri i Republikës së Shqipërisë z. Edi Rama, Ministri Financave z. Shkëlqim Cani, Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarjes z. Arben Ahmetaj,  Drejtoresha e Përgjithshme e Tatimeve znj. Brisida Shehaj, Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë znj. Ines Muçostepa, Kryetar i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Tiranë, z. Nikolina Jaka, me pjesëmarrjen e sipërmarrësve  të spikatur që operojnë ne tregun shqiptar si dhe përfaqësues nga shoqata biznesi.

   Në këtë takim Kryeministri Rama deklaroi se marrja e Eurobondit është një tregues i qartë i përmisimit ekonomik të vendit. “Përfunduam me sukseses operacionin e Eurobondit dhe fakti që tregjet u përgjigjën me pozitivitet është pergjigja më e mirë për të gjitha pretendimet se ekonomia nuk po ecën mirë dhe se financat nuk janë të shëndetshme. E kundërta është e vërtetë. Pikërisht se po bëjmë reformën e duhur dhe se ekonomia po jep sinjale të qarta rritje të qëndrueshme, përgjigja ishtë edhe më e mirë nga ç’e parashikonim”, u shpreh Kryeministri.

   Qeveria shqiptare siguroi 450 milion Euro borxh me afat 5-vjeçar nga emëtimi i Eurobondit në tregjet ndërkombëtare.  Interesi mesatar me të cilin është marrë borxhi, ka rezultuar 5.75 përqind.

   Në lidhje me operacionin kundër informalitetit Rama nënvizoi se po merren rezultate mjaft inkurajuese që tregojnë se kjo është e vetmja rrugë për shpëtimin e ekonomisë: “Ankesat janë mendësia e së kaluarës. Ne do të veprojmë me agresivitet për t’u ndarë nga e kaluara informale. Biznesit legjitim po i krijojmë hapsirën e konkurrencës së lirë, duke u mbrojtur nga konkurrenca e pandershme”.

   Ministri i Ekonomisë z. Arben Ahmetaj deklaroi se aksioni kundër informalitetit nuk ka pasur asnjë rëndesë te biznesi vogël. “Vetëm 2.8% të gjobave kanë qënë për të vegjëlit. Gjithashtu nuk ka pasur arbitraritet të administratës tatimore. Formalizimi i biznesit, ka përmisuar klimën e të bërit biznes”, deklaroi Ministri Ahmetaj.

   Ministri i Financave z. Cani njoftoi se deri më 31 mars 2016 biznesi do të punojë me kasën fiskale me individët për masën 10%, ndërsa pas kësaj date të mos punojë më me kupon.

   “Deri në 31 mars 2016 biznesi me shumicë ka mundësi të faturojë ose punojë me kasën fiskale me individët për masën 10%. Ne ndryshojmë traditën, lejojmë që edhe për 4 muaj e gjysmë, biznesi i madh të lëshojë kupon për individë dhe pas kësa date të mos punojë më me kupon, për t’ia lënë këtë biznesit të vogël. Biznesi i madh ka qenë ai që na ka argumentuar që mosshitja me kupon na pengon, kështu që duke u marrë me biznesin e vogël për lëshimin e kuponit, automatikisht ndihmojmë biznesin e madh me faturë tatimore. Sistemi i ri i IT në drejtorinë e Përgjithshme të Tatimeve e bën automatike rimbursimin dhe për të shmangur të këqijat e së kaluarës kemi ngritur Drejtorinë e Rimbursimit, analizohet online kërkesa. Bizneseve të mëdha u hapet hapësira për të ulur nivelin e riskut të tyre nëse do të pranojnë që auditimi i biznesit të tyre të realizohet nga kompani auditimi ndërkombëtare”, deklaroi Cani.

   Gjatë këtij takimi z. Luan Bregasi Presidenti i BiznesAlbania, ngriti disa probleme që shqetësojnë biznesin e vogël. Ai kërkoi një paketë të plotë masash. Ai  bëri dhe një propozim për punonjësit e shtetit.

   “Jo masa kur vlera e evazionit është qesharake. Të bëjmë të interesuar qytetarët për tërheqjen e kuponëve, përveç lotarisë. Të shikohet mundësia që punonjësve të shtetit t’u njihen këto shpenzime dhe t’u zbriten nga të ardhurat. Në fund të vitit t’u bëhet një bilanc. Janë 100 mijë punonjës. E mbështesim këtë projekt. Ka një frymë positive për këtë, por të gjithë kërkojnë të mos ketë abuzime dhe deformime”, theksoi Bregasi.

   12227728_10153307607131523_4363317808251242116_n 12227820_10153307607611523_7018874972604128179_n 12234932_10153307608036523_119717141695628954_n 12235104_10153307607666523_4548354449169317598_n UX1A8336 UX1A8404 UX1A8582

   10173583_10153307607756523_8552677138145001815_n 12122899_10153307607586523_971345901881777920_n 12190065_10153307606981523_7998500536831950017_n 12196031_10153307607881523_5393004192386959690_n 12208548_10153307607936523_104290796646946662_n

    1741

    Shurooq develops world-class destinations.

    Sharjah Investment & Development Authority is investing US$1.4 billion in world class tourism destinations in Sharjah. Talk to us about investment opportunities in Halal tourism, leisure destinations and developments. We are always open to exploring new types of ventures too!

    Be the first to know about Shurooq projects.

    Click here to connect — http://shurooq.gov.ae/

    Projekte

    1672
    Union of Chambers of Commerce and Industry of Albania, Foreign Trade, Chamber of Bosnia and Herzegovina, Croatian Chambers of Economy, Economic Chamber of (former...