Monthly Archives: February 2018

  83

  Është organizuar në datë 1 shkurt një mëngjes pune midis përfaqësuesve të Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë dhe Komitetit Gjerman për Marrëdhëniet Ekonomike për Evropën Juglindore.

  Ky takim u zhvillua në kuadër të vizitës zyrtare për të parën herë të Drejtorit Ekzekutiv të këtij Komiteti, Z. Michael Harms.

  Z. Harms ishte i shoqëruar nga disa sipërmarrës gjerman.

  komiteti gjerman 2

   

  gjermani 3

  Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj. Ines Muçostepa në fjalën e saj përshëndeti delegacionin gjerman dhe e konsideroi vizitën si një hap tjetër konkret për të forcuar bashkëpunimin ekonomik mes dy vendeve.

  Të pranishëm në takim ishin edhe Z. Genti Beqiri, CEO i R&T Group Z. Renis Tërshana, CEO i Balfin Group, Znj. Edlira Muka, CEO i Abi Bank, Z. Andi Ballta, CEO i ABKons, Z. Josif Gjani

   

   58

   U zhvillua sot tryeza e dytë publike në kuadër të Reformës së Shërbimeve Publike dhe ecurisë së Procesit të Deregulimit.

   Zëvendëskryeministrja Senida Mesi tha se përmes kësaj reforme po bëjmë përpjekje për të ulur korrupsionin, duke shtuar më tej se së shpejti 100 për qind e shërbimeve do të bëhen online.

   Ndërkohë, në fjalën e tij Ministri i Financave dhe Ekonomisë u shpreh se qendra e re te Doganat ul korrupsionin dhe shmang kontaktin e drejtpërdrejtë me doganierin. Po ashtu, sipas tij kjo përkthehet në transparencë dhe në kohë të kursyer, pasi të gjitha shërbimet doganore do të transferohen online.

   Ahmetaj tha se në mes të prillit pritet të vihet në funksion edhe shërbimi online ‘e-eksporte’.

   “Brenda mesit të prillit do të vihet në punë shërbimi e-eksporte, një shërbim 24 orësh, ku përmes tij agjencitë kanë mundësi të kryejnë shërbimin e eksportit.”

   Po ashtu, ministri vijoj më tej se do të ndërmerret një hap i tretë në periudhën gusht-shtator, ku do të bëhet gjurmimi i plotë i trafikut komercial, që sipas tij do të ulë çdo pikëpyetje në ambientin ekonomik mes sipërmarrjes dhe doganave, duke vijaur më tej me procesin e licensimit dhe autorizimeve si dhe vlerësimin e eksporteve. Ndërkohë, shtoi se në Dogana dhe Tatime janë ndërtuar profile të sipërmarrjes ndër vite, që sipas tij nënkupton se ato të cilat nuk kanë pasur probleme, nuk do t’i nënshtrohen një kontrolli të detajuar.

   Ndërkohë, Ministrja e Shtetit për Sipërmarrjen, Sonila Qato tha kjo reformë synon lehtësimin, thjeshtëzimin e të gjitha procedurave që ndjekin qytetarët dhe sipërmarrja. Sa i takon lejeve për ushtrim aktiviteti, Qato tha se pajisja me këtë shërbim do të ofrohet nga zyra përkatëse, që sipas saj është kjo e fundit e cila do të bëjë edhe verifikimin në mënyrë që sipërmarrësi të ketë një dosje të plotë. Ajo tha gjithashtu se po punohet që një pjesë e lejeve dhe autorizimeve t’i akordohen Dhomave të Tregtisë, në mënyrë që edhe sipërmarrësit të lidhin kontakte me to.

   E pranishme në këtë takim ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj. Ines Muçostepa.

    46

    Reforma e nisur tashmë në sistemin e inspektimit do të sjellë jo vetëm një përmirësim të administratës publike, por edhe lehtësi për biznesin.

    Kështu u shpreh kryeinspektori Shkëlqim Hajdari gjatë një konference të organizuar për këtë reformë dhe njohjen e komunitetit të biznesit më të.

    Sipas tij, gjatë këtij viti do të nisë implementimi edhe me listat e verifikimit, dokumenteve standard për kryerjen e inspektimeve online edhe për trupat inspektuese pranë pushtetit vendor.

    Inspektori i Përgjithshëm i Administratës Publike Franceze, Michel Rouzeau, përcolli përvojën e institucionit të tij, por dhe i rekomandoi homologut shqiptar të jetë i pavarur dhe efikas në punën e tij.

    Një reformë në trupat e inspektimit, dhe sidomos vlerësimi online, është mbështetur nga komuniteti i biznesit.

    Gjatë këtij aktiviteti Inspektori i Përgjithshëm i Shqipërisë dhe ai i Francës nënshkruan një memorandum të përbashkët bashkëpunimi, ku pritet një rritje e shkëmbimit të asistencës teknike, përvojës dhe trajnimit të trupave të inspektimit.

    Në këtë takim mori pjesë edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj. Ines Muçostepa.

     

     48

     U zhvillua në datë 31 janar, në ambientet e Hotel Tirana, takimi vjetor me investitorët e huaj, ku u prezantua edhe libri i bardhë i propozimeve për Qeverinë.

      

     Qëllimi i këtyre propozimeve është përmirësimi i klimës së investimeve në vend.

      

      

     Në këtë takim e pranishme ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj. Ines Muçostepa

      47

      Është zhvilluar në Trieste takimi dy ditor i CIF (Forumi i Investimeve i Dhomave të Ballkanit Perëndimor).

      Në këtë takim, ku ishte e pranishme edhe Presidentja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, u diskutuan aktivietet e CIF dhe plani vjetor i punës, duke përfshirë edhe buxhetin.

      trieste 29.1

       

       

      Një vëmendje të veçantë në këtë takim iu kushtua edhe pregatitjes së CIF për pjesëmarrje në Samitin e Investimeve të Ballkanit Perëndimor, i cili do të zhvillohet në datë 26 shkurt në Londër.

      Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë është një nga gjashtë Dhomat themeluese të CIF.

      Projekte

      864
      Union of Chambers of Commerce and Industry of Albania, Foreign Trade, Chamber of Bosnia and Herzegovina, Croatian Chambers of Economy, Economic Chamber of (former...