“ Sfidat dhe Mundësitë “, zhvilloi punimet në Shkodër Forumi i Biznesit Shqipëri-Mal i Zi .

  619

  Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Ines Muçostepa : Provomovimi i marrëdhënieve ekonomike midis dy vendeve, iniciativa pozitive dypalëshe për nxitjen e bashkëpunimit afatgjatë në fushën e tregtisë dhe rritjes së investimeve

  Forumi i biznesit Shqipëri –Mal I Zi “ Sfidat dhe Mundësitë “ që zhvilloi punimet në qytetin e Shkodrës , u organizua nga Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë , në kontekstin e sesionit të parë të mbledhjes së qeverive Shqipëri- Mal i Zi.  Rëndësia e madhe e nxitjes së iniciativave bashkëpunuese të sipërmarrësve të dy vendeve , u nderua  në këtë forum biznesi dhe  nga kryeministrat respektivë të dy vende Kryeministrin e Shqipërisë  Z. Edi Rama  dhe  Kryeministrin e Malit të Z.Duško Marković së bashku me kabinetet .

  shkoder 3

  Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj Ines Muçostepa, citoi në nisje të këtij forumi se “takimi i këtij lloji mes sipërmarrësve dhe biznesit të të dy vendeve,është mekanizmi i duhur për të nxitur bashkëpunimin ekonomik me interes reciprok mes Shqipërisë dhe Malit të Zi”  Sipas Znj, Muçostepa, të flasësh për bashkëpunim ekononik,  nuk mjafton vetëm shkëmbimi tregtar i produkteve , por është shumë i rëndësishëm bashkimi i sipërmarrjeve të dy vendeve , i cili më pas do t’i bënte ato të krahasueshme edhe me sipërmarrjet europiane .“ Sfidat tona me Dhomën Ekonomike të Malit të Zi , nuk mbarojnë këtu . Integrimi europian fillon nga integrimi rajonal  dhe biznesi është lokomotiva e tij “ u shpreh Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë . Sipas saj, ky ishte edhe motivi ikrijimit të Forumit të Investimeve të Dhomave Ballkanike Perëndimore, nga të gjitha dhomat e tregëtisë së Rajonit gjatë Samitit të Vjenës në gusht të 2015-ës. “ Midis dy vendeve tona ka hapësira dhe potenciale reale ekonomike si në infrastrukturën rrugore , në transportin hekurudhor , në fushën e turizmit dhe bujqësisë – tha Znj. Muçostepa – “ Prandaj edhe sot në këtëforum rikonfirmohet dëshira e madhe e bashkëpunimit ekonomik ndërmjet dy vendeve me prani të lartë biznesmeneve nga Mali I Zi dhe Shqipëria “. tha ajo. Në emër të Dhomës Ekonomisë së Malit të Zi foli Z.Vlastimir Gulobović , i cili ndër të tjera theksoi rëndësinë e madhe të këtij forumi biznesi ndërmjet dy vendeve duke shtuar se “ kemi vënë theksin në rritjen e kapaciteteve për shfrytëzimin e potencialeve të përbashkëta mes dy vendeve në krijimin e  parakteve, për të shtuar bashkëpunimin në krijimin e lehtësirave që nxisin shkëmbimin tregtar mes Shqipërisë e Malit të Zi:”Ai tha se, shumë sektorë parashtrojnë nevojën e bashkëpunimit mes bizneseve duke u ndalur te potencialet dhe resurset turistike që ofron Mali i Zi, duke premtuar për vijimin e bashkëpunimit dypalësh dhe marrëdhënieve të shkëlqyera ndërmjet Dhomave të Tregtisë së dy vendeve .

  shkoder 4

  Në këtë forum ekonomik me kete nivel  rëndësie, e morën fjalën natyrisht edhe Shkëlqesitë e tyre të dy vendeve Z.Edi Rama Kryeministri i Shqipërisë dhe Z.Duško Marković Kryeministër i Malit të Zi, të cilët konfirmuan në fjalët e tyre rëndësinë e jashtëzokonshmeqë kanë të bëjnë me  krijimin e lidhjeve më të mira ekonomike me impakt në komunitetet ndërmjet vendeve tona. Kryeministri malazez u shpreh se,  i ka kërkuar kryeministrit Rama, në kontekstin e anëtarësimit në marrëveshjen CEFTA dhe të OBT-së që të zgjidhin çështjen e barrierave jodoganore, këtu është fjala për eksportin e birrës dhe verërave shqiptare.

   

  shkoder 1

  Kryeministrat Rama dhe Marković e kanë ftuar biznesin respektiv të dy vendeve për investime në sektorë të ndryshëm të ekonomisë.pasi njëndër misiononet kryesore  të dy qeverive është të zhvillojnë vizionin ekonomik të sipërmarrësve mes dy vendeve.

  Bashkëpunimi afatgjatë disavjecar ndërmjet Dhomave tëTregtisë ndërmjet Shqipërisë dhe Malit të  Zi është konkretizuar më një marrëveshje bashkëpunimi , për një zhvillim të mëtejshëm të marrëdhënieve tregtare dhe ekonomike ndërmjet dy vendeve .