321

  Bashkimi I Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë  në bashkëpunim me Dhomen e  Tregtisë dhe Industrisë rumune dhe ambasadën rumune në Tiranë , organizuan Forumin e biznesit Shqipëri-Rumani, ku u dikutuan mundësitë e bashkëpunimit në disa sektorë të energjisë, agrobiznesit, turizmit dhe industrisë.

  Kryetarja e Bashkimit të Dhonave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë Znj .Ines Mucostepa tha se “ Është detyrë e Dhomave të Tregtisë së dy vendeve për të promovuar vendet përkatëse dhe mundësitë e bashkëpunimit ndërmjet tyre “ duke shtuar se “Jemi duke jetuar një fazë të re të bashkëpunimit ekonomik,  e cila eshte konfirmuar edhe nga vullneti i dyanshëm për nxitjen e marrëdhënieve ekonomike, tregtare dhe të investimeve mes dy vendeve tona.”

  “Për të arritur këtë- tha Znj Mucostepa ,- duhet të punojmë me axhenda të përbashkëta për të organizuar sipërmarrjet tona që të marrin pjesë në panaire, në takime,  apo misione tregtare.”

  Kreu I Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë , pasqyroi edhe disa statistika të marrëdhënieve tregtare ndërmjet Shqipërisë dhe Rumanisë .

  “Nga statistikat rezulton se në 5 mujorin e parë të vitit 2018 importet shënuan rritje me 186%  dhe vlerës në euro  me 70% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2017 kurse eksportet shënuan një rënie të peshës me 20% dhe ulje të vlerës në euro me 0,5%.   Sot në Shqipëri rezultojnë të regjistruara 62 ndërmarrje  rumune ose me kapital të përbashkët . Por mbetet shumë punë për të bërë . pasi potenciali në bashkëpunim në fushën e biznesit midis dy vende është I madh, sidomos në fushën e energjisë, hidrokarbureve , bujqësisë , turizmit dhe transporteve”.

  Muçostepa theksoi se falë reformave të ndërmarra nga qeveria, janë rritur mundësitë për të bërë biznes në Shqipëri.

  “Vendi ynë tashme është një vend tërheqës për investitorët e huaj në shumë sektorë, pasi ka një stabilitetit makroekonomik, dhe janë ndërmarrë reforma  strukturore të cilat kanë krijuar një terren të përshtatshëm ku ju mund të investoni kapitalet tuaja”.

  ada 1

  Zv. Ministri për Europën dhe Punët e Jatshme Z.Etjen Xhafaj  duke theksuar rëndësinë e këtij forumi tha se “ Ajo që nevojitet është të promovojmë, zgjerojmë dhe diversifikojmë marrëdhëniet ekonomike dhe bashkëpunimin reciprok ndërmjet Shqipërisë dhe Rumanisë.Tani është moment I duhur  për të kaluar në projekte konkrete dhe t’I japim këtyre marrëdhënieve një shtysë krejt të re” duke shtuar se “kjo është një mundësi më shumë që ju ta konsideroni Shqipërinë si destinacionin tuaj  të ardhshëm për investim dhe bizneset shqiptare  si partnerët  tuaj të rinj në biznes”.

  ada 2

  Zv Ministrija e Ekonomisë dhe Financave Znj Albana Shkurta  theksoi se “Forumi i sotëm i biznesit dhe por edhe takimet e ardhshme me Rumaninë, do të jenë një mundësi e mirë për ndërmarrjet veçanërisht, që të krijojnë avantazhe të qëndrueshme konkurruese përmes inovacionit të vazhdueshëm, për të intensifikuar marrëdhëniet dypalëshe dhe për të zgjeruar rrugët e bashkëpunimit në fusha me interes të ndërsjellë.

  E vlerësoj pjesëmarrjen në këtë Forum Biznesi, si një mundësi për të bashkëvepruar me ju dhe për të diskutuar sfidat aktuale për ndërtimin e partneriteteve, intesifikimin e mundësive të reja dhe bashkëpunimet tregtare.”

  Sekretarja e Shtetit, pranë Ministrisë së Zhvillimit të Biznesit rumun Znj.Gabriela  Mihaela Voicila ftoi bizneset e dy vendeve që të fokusohen në marrëdhëniet tregtare reciproke.

  “Po ju bëj një pyetje ju biznesmenëve të pranishëm në sallë. Drejt kujt është më mirë të shkoni të investoni, drejt shteteve të fuqishme si Amerika, Gjermania, Japonia, apo drejt një shteti mik të Shqipërisë si Rumania? Duhet ta dini se jo vetëm unë por të gjithë rumunet ju vlerësojmë për faktin se jeni shumë punëtorë, dhe për gëzimin për të cilin e jetoni jetën”.

  Deputeti rumun, Remus Borza përmendi disa nga sektorë ku mund të bashkëpunojnë dy vendet, dhe theksoi se Shqipëria dhe Rumania duhet të vendosin një linjë ajrore.

  “Uroj që sa më shpejt Shqipëria, Mali i Zi dhe Serbia ti bashkohen familjes Europiane. Mes Shqipërisë dhe Rumanisë ka shumë mundësi bashkëpunimi sidomos në fushën e energjisë duke pare se Shqipëria ka burime të mëdha hidrike.

  Një tjetër sektor ku mund të bashkëpunojmë është turizmi, dhe tregtia e materialeve të ndërtimit pasi kjo industri është shumë e zhvilluar në Shqipëri. Deputeti rumun tha se mes Shqipërisë dhe Rumanisë duhet të vendoset një linjë ajrore pasi kjo do ti forcojë marrëdhëniet mes dy vendeve”.

   

  B2B 1

   

  B2B 2

   

  B2B 3

   

  B2B 4

   

  B2B 5

   237

   Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë , Znj Ines Muncostepa mori pjesë  në Konferencën Ndërkombëtare “Serbët dhe shqiptarët “ organizuar në Tiranë,  nga Agjencia Telegrafike Shqiptare dhe Agjencia Serbe e lajmeve Tanjug.

   “Dhomat e Tregtisë dhe Industrisë shqiptare dhe serbe janë bashkë në promovimin e bashkëpunimit afatgjatë të sipërmarrjes ndërmjet dy vendeve dhe gjithashtu nxitjes së investimeve”, tha Znj Mucostepa.

   ines mucostepa tanjug 6 wow

   Sipas saj, organizmi i Asamblesë së Dhomave Të Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Serbi , ka demostruar rëndësnë e madhe të inciativave të Kryeministrave të dy vendeve para një viti, për krijimin e platformës për nxitjen dhe bashkëpunimin afatgjatë në fushën e tregtisë ndërjet dy vendeve.

   “ Këto dy vite kanë qenë shumë dinamikë në këmbim të informacionit , të njohjes , të vendosjes së bashkëpunimit të bizneseve në fusha të ndryshme –nënvizoi Znj.Mucostepa – “ si në fushat ushqimore, logjistike, turizëm , import dhe eksport “. Gjatë fjalës së saj , theksoi edhe rëndësinë e madhe të rritjes së volumit të shkëmbimeve tregtare ndërmjet dy vendeve për vitin 2017 , i rritur krahasimisht me një vit më parë .

   ines mucostepa tanjug 4

   “Volumi tregtar i shkëmbimeve tregtare me Serbinë për vitin 2017 ishte 222 milion euro duke pasur një rritje prej 35% krahasuar me vitin 2016”, nënvizoi ajo duke shtuar se , “ Eksportet drejt Serbisë u rritën me 12 % krahasuar me vitin 2016 me një vlerë prej 36 milion euro.dhe importet nga Serbia patën një rritje për vitin 2017,  u rritën me 36 % me një vlerë rej 186 milion euro”.

   I njëjti trend në rritje ka vijuar tha ajo , edhe për vitin 2018 , ku për gjysmën e parë të vitit 2018 volumi I shkëmbimeve tregtare më Serbinë është rritur me 7 % krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2017 si dhe shkëmbimet tregtare pothuaj në të gjitha zërat dominohen ndjeshëm nga importet. ”

    

   Bashkëpunimet tona në të ardhmen do të jenë edhe më ambicioze me qëllim kryesor bashkëpunimin afatgjatë në fushën e tregtisë dhe nxitjen e investimeve “, përfundoi fjalën e saj Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë .ines mucostepa tanjug 3

    

   ines mucostepa tanjug 2

    

    491

    Bashkimi i Dhomave të Industrisë dhe Tregtisë  në Tiranë, forumin e biznesit Shqipëri-Poloni, me pjesëmarrjen e bizneseve nga të dy vendet, të cilët diskutuan për zgjerimin e bashkëpunimit ekonomik në sektorë të ndryshëm.

    Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Industrisë dhe Tregtisë së Shqipërisë Znj.Ines Muçostepa tha se “Promovimi i marrëdhënieve tregtare ndërnjet vendeve tona ka marrë një rëndësi të madhe  me interes të veçantë për t’i zgjeruar sa më shumë marrëdhëniet ekonomike ndërmjet Shqipërisë dhe Polonisë. Potenciale të mëdha dhe reale ka në fushën minerare dhe atë energjitike , në infrastrukturën rrugore dhe hekurudhore , si dhe në zhvillimin e zonave ekonomike dhe industriale “ duke shtuar se ajo që vazhdon të vlerësohet si e shkëlqyer është bashkëpunimi në fushën e turizmit, ku sipas të dhënave të INSTAT që ndër vendet që kanë hyrjet më të larta të turistëve  kanë qenë nga Polonia me 33%  ose me mbi 80 mijë turistë , të cilët kanë frekuntuar jo vetëm turizmin  bregdetar por edhe atë malor në Shqipëri.

    forumi me polaket 2

    Sipas Kryetares së  Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë,  institucionet tona  të përfaqësimit të sipërnarrjes  punojmë fort për intensifikuar  marrëdhëniet   dypalëshe  dhe shkëmbimet tregtasre , rritjen e investimeve reciproke si dhe të numrit të produkteve  në dy tregjet përkatëse .                                                                                                                                                                               Ajo nënvizoi se “Shkëmbimet tregtare mes dy vendeve rezultojnë në rritje për 6-mujorin e parë të vitit 2018,  ku eksportet u rritën me 47% në krahasim me të njëjtën periudhë të 2017 dhe importet me 7%. Aktualisht në Shqipëri rezultojnë të regjistruara vetëm 32 ndërmarrje polake ose me kapital të përbashkët”.  “Ky Forum biznesi do të ndihmojë    që të kemi mundësi konkrete basdhkëpunimi me takimet ndërmjet bizneseve tona dhe tyre të polake” tha Znj.Muçostepa .

     

    forumi me polaket 3

    Ndërsa Presidenti i Dhomës Polake të Tregtisë, Z.  Andrzej Arendarski , duke përshëndetuar  Bashkimin  e Dhomave të  Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë , për organizimin e Forumit të Biznesit Shqipëri Poloni theksoi se ,  se interesi më i lartë i biznesit polak  është në sektorët e infrastrukturës, turizmit dhe bujqësisë, dhe simos  në  mekanizimin e bujqëisë dhe në turizëm.  Përsa I takon klimës së biznesit  të krijuar në Shipëri. Nënvizoi se ,  “Shqipëria si vend me statusin e kandidatit për në Bashkimin Europian, ofron siguri për investimet e huaja”.

    Zv.Ministri  për  Europën dhe Punët e Jashtme  Z.Etjen Xhafaj tha se “ Ky takim është më interes të madh për përmirësimin e shkëmbimeve tregtare  ndërmjet dy vendeve tona , ndonëse duhet thënë marrëdhëniet politke janë më të avancuara sesa ato eknomike”.

    Ai u shpreh se , Shqipëria është në një moment të rëndësishëm në prag hapjen e negociatave me Bashikimin Europian dhe duke pasur në krah një partner të rëndësishëm si Polonia, do ta bëjë më të lehtë këtë proces.

     

    “Marrëdhëniet dy palëshe me organizimin e të tilla forumeve  për të nxitur biznesin dypalësh për bashkëpunim, patjetër do të jenë histori suksesi”, theksoi Z.Xhafaj.

    Ambasadori polak  SH.T.Z. Karol  Bachura , shprehu mbështetjen për organizimin e forumeve të biznesit , duke nënvizuar se ishte forumi I tretë I biznesit  ndërmjet dy vendeve në të cilat merrte pjesë , në dy forumet e organizuara në Tiranë dhe Varshavë , të udhëhequr nga vizitat e kryeministrave përkatës për të pasur kete takim te tretë në Tiranë , që është tregues I interesit të madh të zgjerimit të marrëdhënieve ekonomike ndërmjet dy vendeve tona , për më tepër shtoi ai në fushën e turizmit , ku vetëm vitin e fundit kemi pasur një shtim të turistëve polakë që kanë vizituar Shqipërinë , sidomos gjatë pushimeve verore.

     

    Kryetari i Grupit  Parlamentar të Miqësisë Poloni Shqipëri  Z. Tomazz  Glogowski,  duke theksuar rëndësinë e forumit ekonomik dhe zgjerimit të Marrëdhënieve ndërmet dy vendeve, nënvizoi se Polonia do të jetë në krah të Shqipërisë ,ashtu sic ishte në procesin e anëtarësimit të Shqipërisë në NATO ,ashtu me të njëjtin   intensitet do të mbështesë edhe Integrimin së shpejti të Shqipërisë në BE.

    Drejtor i Agjencisë Shqiptare të Investimeve Z.Sokol Nano,u  ndal veçanërisht në legjislacionin shqiptar lidhur me investimet dhe kryesisht në atë të Investimeve Strategjike, i cili lehtëson dhe përshpejton proçedurat administrative për investitorët e huaj.

     

    Presidenti i Këshillit të Agrobiznesit Z. Agim Rrapaj, duke nënvizuar rëndësitë e forumit nënvizoi se Shqipëria është vend I vogël dhe agrar , si I tillë ka nevojë për mbështetjen e Polonisë , në fushën e Bujqësisë sidomos të agropërpunimit , ku Polonia është nga vendet e para më të zhvilluara në Europë për këtë fushë.

    Pas fjalëve përshëndetëse dhe prezantuese të panelit, forumi vijoi me takimet B2B mes kompanive polake dhe atyre shqiptare,forumi me polaket 43

     

    forumi me polaket 5

     197

     Ines Muçostepa: Digjitalizimi revolucion teknologjik në shërbim të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme

     Më datat 13-14 shtator në Hotel Tirama International  u  organizua  workshop-irajonal mbi “Mbështetjen e Forumitt të Dhomave për Investim të Ballkanit Perëndimor në fushën e dixhitalizimit “ . Ky takim u organizua në bashkëpunim me Bashkimin e Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë të Shqipërisë dhe Forumin e Dhomave të Investimeve të Ballkanit Perëndimor .

     Qëllimi i workshop-it rajonal është për të ndarë praktikat më të mira të Dhomave të Tregtisë në BE-ne e dixhitalizuar ,duke bërë dixhitale proceset e tyre dhe duke mbështetur sipërmarrjet e vogla dhe të mesme per t’u dixhitalizuar.

     Në këtë workshop të konceptuar përgjatë dy ditëve morën pjesë personalite krerë të Dhomës Europiane të Tregtisë dhe Industrisë , të Dhomave përkatëse të Tregtisë dhe Industrisë Europiane , të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Ballkanit Perëndimor , si: Christoph Leitl, President i Dhomës Europiane të Tregtisë dhe Industrisë, Ines Mucostepa Kryetare e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Marko Čadež, Presidenti i Këshillit të Administrimit të CIF të Gjashtë Dhomave të Ballkanit Perëndimor dhe Presidenti i Komitetit të Dixhitalizimit të Dhomës Europiane të Tregtisë, Wouter van Gulck, Drejtori i Përgjithshëm I Federatës së Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë belge, etj ,  si dhe shumë ekspertë në fushën e dixhitalizimit , të cilët sollën  praktikat më të mira europiane si dhe mundësitë e transferimit të tyre pranë Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Ballkanit Perëndimor .

     Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë Znj Ines Mucostepa,  tha se  “Transformimi dixhital po prek edhe ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, të cilat janë shtylla kurrizore e ekonomive të vendev tona . Pikërisht kjo epokë do të ndryshojë kërkesat që duhet të përmbushin kompanitë dhe sidomos për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme ky është një revolucion., duke shtuar se Dhomat e Tregtisë duhet të kthehen në aleate të kompanive në procesin e transformimit dixhital të tyre. Sipas Kryetares së Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë,  problem për Shqipërinë është fakti, se Dhomat e Tregtisë janë të dobëta , regjstrimi I kompanive nuk i detyruar ,  duke sjellë pengesa të mëdha në regjistrat kombëtar të tyre që nuk gjenden në dhomat e tregtisë por në institucion shtetëror , megjithëse sipas saj, politikat e qeverisë në lidhje me dixhitaliimin nuk kanë munguar , ku ndër  më kryesoret është inciativa në uljn e tatimit me me 5% për bizneset IT duke I dhëne  prioritet zhvillimit të sipërmarrjeve në këtë sektor.

     Sipas Z. Marko Čadež, Presidentit  të  Këshillit të Administrimit të CIF të Gjashtë Dhomave të Ballkanit Perëndimor, ndarja e praktikave më të mira dixhitale dhe instrumenteve që përdorin Dhomat Europiane të Tregtisë janë një ndihmë e madhe për Dhomat e Gjashtë Vendeve të Ballkanit Perëndimor , në përballimin e sfidave globale të dixhitalizimit . Ai gjithashtu ka propozuar që këto modele workshop-esh të vijonë të organizohen sërish që të kalohet në një hap më të detajuar në shkëmbimin e instrumenteve të dixhitalizimit , në mënyrë që të bëhet e mundur bëashkëpunimi dixhital nëpërmjet dhomave të tregtisë ndërmmjet BE-së dhe Dhomave të Ballkanit Perëndimor.

     Ministrija e Shtetit për mbështetjen e sipërmarrjes Znj.Sonila Qato tha se,  Qeveria ka marrë një sërë inciativash në mënyrë që forcat e punës të jenë të afta ti pergjigjen sfidës së transformimit dixhital.. Ajo shtoi se : transparenca; nxitja e inovacionit, produktivitetit dhe konkurrueshmërisë; hapja e tregjeve të reja dhe gjenerimi i mundësive të mëtejshme të punësimit; forcimi i edukimit dhe trajnimit profesional; promovimi i përfshirjes sociale dhe rritja e nivelit të mirëqenies së qytetarëve, vlerësohen si avantazhet kryesore të dixhitalizimit.

     3

      

     6

      

     1

     Këtë Forum të zhvilluar në Shqipëri,  e ka përshëndetur edhe Presidenti I Eurochamber Z.Christoph Leitl një zë I fusqishëm në mbështetje të Europës së Bashkuar dhe vecanërisht I integrimit të Shqipërisë në Bashkimin Europian.

     Z.Leitl theksoi se , dixhitalizimi është një projekt madhor që do të ndryshojë modelet e biznesit të shumë kompanive të të gjithë sektorëve dhe të gjitha madhësive.. Është e rëndësishme që të krjojmë rrjete , të ngremë qendra te kompetencës .Cfarë do lloj gjëje që po bëjmë ta diskutojmë me kompanitë tona dhe ti shoqërojmë ato gjatë kohëve të ndryshimeve.   Duke shprehur edhe optimizëm për mënyrën se si funksionon Europa dhe në fushën ekonomike për kuader te zgjerimit të saj ai kërkoi një rol të konsoliduar të dhomave duke theksuar që , “cdo vend të ketë mënyrën e vet të të vepruarit , pasi këtu po tregohet se një dhomë e fortë mund të japë rezultate shumë të mira dhe kjo po arrihet këtu në Ballkanin Perëndimor nëpërmjet Europës.”

      

     2

     7d50686b-21bf-4613-9969-e19075935bfcb97b22b7-90d3-4d49-8e19-6d32cda96d0e

     “Në të ardhmen ku do të shkojë Europa , diskutohet vetëm në nivel politik, ne duhet të bëjmë shumë dhe të japim kontributin tonë në bashkëpunimin ekonomik.  Njerëzit që meren me projekte dhe investime  nuk luftojnë kunder njeri- tjetrit  ata duan kushte të qëndrueshme  zhvillimi dhe duan të japin begati. Në mënyrë që të gjitha shpresat dhe dëshirat e qytetarëve tanë  të përmbushen ky është edhe objektivi  ynë. Kjo është filozofia kryesore e gjithë punës që bëjmë  “  theksoi Presidenti i Eurochamber .

     9be4e08e-88bb-4c31-a19d-492d9ebce29f

     9be4e08e-88bb-4c31-a19d-492d9ebce29f

      

      349

      Shqipëria dhe vendet e tjera të rajonit, anetare të marrëveshjes CEFTA do të fillojnë heqjen e tarifat doganore për produktet industriale e më pas për ato bujqësore. Ministri i Financave Arben Ahmetaj ka mbledhur në një takim krerë të institucioneve përgjegjëse ku u kërkoi që të nisin përgatitjet për harmonizimin e tregut rajonal.

      Pas takimit me krerët e doganave në vendet anëtare të CEFTA-s ka nisur puna për harmonizimin e procedurave dhe tarifave doganore. Në një takim me drejtues të institucioneve shqiptare, ministri Arben Ahmetaj tha se puna do të nisë me heqjen e tarifave të produkteve industriale.

      “Zona Ekonomike Rajonale, apo siç i referohemi në tryezat rajonale REA – një zonë e integruar ku mallrat, shërbimet, investimet dhe fuqia punëtore e kualifikuar mund të lëvizin pa pengesa brenda 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor, me qëllim rritjen e atraktivitetit ekonomik të rajonit, zgjerimin e tregut për investitorët potencial, krijimin e zinxhirit të vlerave rajonale dhe përmirësimin e marrëdhënieve tregtare brenda WB6 dhe BE-së,” tha Ahmetaj.

      Sipas kreut të financave nisma do të ndihmojë në tregtinë e lirë,uljen e kostove dhe konkurrencën e ndershme.

      “Ekonomitë e 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor janë të angazhuara për të krijuar një zonë ekonomike rajonale (REA në CEFTA), për të tërhequr më shumë investime, nëpërmjet uljes së kostos së tregtisë dhe minimizimin e pengesave jo tarifore, për lehtësimin e tregtisë së mallrave; harmonizimin e tregjeve të CEFTAs me BE, krijimin e mekanizmit për zgjidhjen e Mosmarrëveshjeve tregtare, që ka qenë dhe pjesë e debateve të fundit në tryezën e CEFTAs,” tha Ahmetaj.

      E pranishme në këtë mbledhje ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj. Ines Muçostepa.

       378

       Në kuadër të Programit Interreg IPA CBC Itali-Shqipëri-Mal i Zi është zhvilluar në Tiranë , takimi i parë i projektit Interact 4.0 , mbështetur në inovacionin e katërfishtë, që lidh sistemet e arsimit , shkencës , ndërmarrjeve private dhe institucioneve shtetërore . Qëllimi i këtyre projekteve është padyshim edhe krijimi i mjediseve për të nxitur sipërmarrjen, krijimi i bazave për një integrim konkret dhe zhvillim të mëtejshëm të tri vendeve Itali-Shqipëri-Mal i Zi. Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa e pranishme në zhvillimet e punimeve të këtij takimi të parë, u shpreh ndër të tjera se, Inovacioni është kusht për çdo lloj biznesi, në mënyrë që ai të qëndrojë në treg e të ketë sukses të vazhdueshëm dhe të qendrueshëm dhe në rastin e ofrimit të shërbimeve inovacion është mënyra e sjelljes me klientët apo afatet e ofrimit të shërbimit. Në të dyja rastet, rritja e cilësisë së produktit të ofruar, mall apo shërbim qoftë, është gjithashtu inovacion.

        

       interact 1

       Shqipëria ka aktualisht rreth 152,288 biznese të regjistruara nga të cilat mbi 98% janë SME. “Përbërja sektorale anon më tepër drejt veprimtarive me teknologji të ulët (punësimi në bujqësi mbetet relativisht i lartë) dhe eksportet janë të ulëta si në terma absolute ashtu dhe relative. Klima e biznesnit është e pasigurtë për shkak të ndryshimeve të vazhdueshme legjislative”, tha Znj. Muçostepa.

        

       interact 2.2

        

       Sipas saj, duke parë këtë analizë mund të kuptojmë se Shqipëria është një vend i cili qendron shumë prapa barrierave të fundme teknologjike të sotme dhe është duke u zhvilluar sipas paradigmave të modelit Heckscher–Ohlin, i cili është një model matematik, për të caktuar skemën e shkëmbimit të të mirave material në tregtinë ndërkombëtare, i zhvilluar në Stockholm School of Economics.

       Duke cituar bazat teorike, Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, theksoi se Shqipëria eksporton më shumë forcën e krahut në bizneset e modelit fason, megjithë avantazhet konkuruese, të cilat qëndrojnë tek materialet që mund të vijnë nga industria minerare, nëntoka dhe potencialisht tek bujqëisa.

       “Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë- cilësoi Znj. Muçostepa- ka dhënë kontributin e saj në projekte të ndryshme mbi inovacionin, për një sfidë të së ardhmes, për zhvillimin e ekonomisë shqiptare dhe të Adriatikut..”.

       interact 3

       InTERaCT 4.0 është një projekt që po zbatohet nga gjashtë partnerë: Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Qendra e Promovimit të Biznesit dhe Ekonomisë, Dhoma e Tregtisë, Industrisë, Artizanatit dhe Bujqësisë Bari, Universiteti i Salentos, Dhoma Ekonomike e Malit të Zi, Universiteti Mesdhetar i Malit të Zi. Projekti financohet nga Programi Interreg IPA CBC Itali-Shqipëri-Mal iZi.

       Rajoni i Puglias, Shqipëria dhe Mali i Zi janë të lidhura me marrëdhënie të mira ekonomike, të cilat vazhdojnë të forcohen nëpërmjet procesit të përshtatjes ndaj standardeve evropiane që Shqipëria dhe Mali iZi duhet të përmbushin në kuadër të antarësimit në Bashkimin Evropian. Rajoni sot përballet me sfidën e inovacionit, perms modelit të fabrikës inteligjente, të pajisur me pajisje vetë-kontrolluese në linjat e prodhimit, përshkallëzimit të procesit digjital në kompanitë dhe lidhje të ngushtë ndërkufitare. INTERACT 4.0 do të nxisë zhvillimin e këtij modeli rritjeje, nëpërmjet katër aksioneve kyçe.

        

        

        331

        Qëllimi i promovimit të mëtejshëm të bashkëpunimit ekonomik në fusha të ndryshme të ekonomisë , bëri bashkë gjatë ditës së sotme në një tavolinë të rrumbullakët përfaqësues të institucioneve shtetërore shqiptare , Bashkimin e Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, një grup përfaqësuesish të sipërmarrjes së krahinës së Molises në Itali , përfaqësues të Ambasadës italiane në Tiranë, si dhe ICE Italia në Tiranë organizatore e këtij takimi.  Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë  Znj. InesMucostepa në fjalën e saj tha se, Italia është një nga vendet me prezencën më të madhe të investimeve në Shqipëri duke numëruar 2.662 sipërmarrje italiane me kapital 100% Italian dhe miks me mundësira investimi teknologjike dhe prodhuese .

        Sipas saj, megjithëse është bërë shumë deri tani, ku Italia zë vendin e pare të investimeve në Shqipëri, ka ende shumë për të investuar . Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë  , ftoi sipërmarrësit Molisanë që të investojnë në sektorë kyçë të ekonomisë shqiptare, si në energjitikë, agroturizëm, infrastrukturë, planifikim urban etj.

        “Dhe përgjatë bashkëpunimit ekonomik të sipërmarrësve ndërmjet dy vendeve , nuk duhet të mungojë edhe bashkëpunimi ndërmjet dhomave të tregtisë të vendeve përkatëse, për të pasur gjithnjë në rritje shkëmbime ,informacione për investitorët për të rritur në këtë mënyrë importet dhe eksportet e drejtëpërdrejta ndërmjet dy vendeve tona “, tha Znj.Mucostepa .

        Krahina e Molises është Rajon në Italinë Jugore, rajoni i 19-të i parafundit sipas madhësisë 4438 km katrorë , kufizohet nga Abruzo në veri të saj , nga Lacio në perëndim , ngaKampanja në jug dhe Pulja në juglindje . Rajoni ka rreth 320.000 banorë dhe një dendësi të madhe të popullsisë për frymë. Rajoni gjithashtu laget nga deti Adriatik.

         453

         Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Ines Muçostepa : Provomovimi i marrëdhënieve ekonomike midis dy vendeve, iniciativa pozitive dypalëshe për nxitjen e bashkëpunimit afatgjatë në fushën e tregtisë dhe rritjes së investimeve

         Forumi i biznesit Shqipëri –Mal I Zi “ Sfidat dhe Mundësitë “ që zhvilloi punimet në qytetin e Shkodrës , u organizua nga Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë , në kontekstin e sesionit të parë të mbledhjes së qeverive Shqipëri- Mal i Zi.  Rëndësia e madhe e nxitjes së iniciativave bashkëpunuese të sipërmarrësve të dy vendeve , u nderua  në këtë forum biznesi dhe  nga kryeministrat respektivë të dy vende Kryeministrin e Shqipërisë  Z. Edi Rama  dhe  Kryeministrin e Malit të Z.Duško Marković së bashku me kabinetet .

         shkoder 3

         Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj Ines Muçostepa, citoi në nisje të këtij forumi se “takimi i këtij lloji mes sipërmarrësve dhe biznesit të të dy vendeve,është mekanizmi i duhur për të nxitur bashkëpunimin ekonomik me interes reciprok mes Shqipërisë dhe Malit të Zi”  Sipas Znj, Muçostepa, të flasësh për bashkëpunim ekononik,  nuk mjafton vetëm shkëmbimi tregtar i produkteve , por është shumë i rëndësishëm bashkimi i sipërmarrjeve të dy vendeve , i cili më pas do t’i bënte ato të krahasueshme edhe me sipërmarrjet europiane .“ Sfidat tona me Dhomën Ekonomike të Malit të Zi , nuk mbarojnë këtu . Integrimi europian fillon nga integrimi rajonal  dhe biznesi është lokomotiva e tij “ u shpreh Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë . Sipas saj, ky ishte edhe motivi ikrijimit të Forumit të Investimeve të Dhomave Ballkanike Perëndimore, nga të gjitha dhomat e tregëtisë së Rajonit gjatë Samitit të Vjenës në gusht të 2015-ës. “ Midis dy vendeve tona ka hapësira dhe potenciale reale ekonomike si në infrastrukturën rrugore , në transportin hekurudhor , në fushën e turizmit dhe bujqësisë – tha Znj. Muçostepa – “ Prandaj edhe sot në këtëforum rikonfirmohet dëshira e madhe e bashkëpunimit ekonomik ndërmjet dy vendeve me prani të lartë biznesmeneve nga Mali I Zi dhe Shqipëria “. tha ajo. Në emër të Dhomës Ekonomisë së Malit të Zi foli Z.Vlastimir Gulobović , i cili ndër të tjera theksoi rëndësinë e madhe të këtij forumi biznesi ndërmjet dy vendeve duke shtuar se “ kemi vënë theksin në rritjen e kapaciteteve për shfrytëzimin e potencialeve të përbashkëta mes dy vendeve në krijimin e  parakteve, për të shtuar bashkëpunimin në krijimin e lehtësirave që nxisin shkëmbimin tregtar mes Shqipërisë e Malit të Zi:”Ai tha se, shumë sektorë parashtrojnë nevojën e bashkëpunimit mes bizneseve duke u ndalur te potencialet dhe resurset turistike që ofron Mali i Zi, duke premtuar për vijimin e bashkëpunimit dypalësh dhe marrëdhënieve të shkëlqyera ndërmjet Dhomave të Tregtisë së dy vendeve .

         shkoder 4

         Në këtë forum ekonomik me kete nivel  rëndësie, e morën fjalën natyrisht edhe Shkëlqesitë e tyre të dy vendeve Z.Edi Rama Kryeministri i Shqipërisë dhe Z.Duško Marković Kryeministër i Malit të Zi, të cilët konfirmuan në fjalët e tyre rëndësinë e jashtëzokonshmeqë kanë të bëjnë me  krijimin e lidhjeve më të mira ekonomike me impakt në komunitetet ndërmjet vendeve tona. Kryeministri malazez u shpreh se,  i ka kërkuar kryeministrit Rama, në kontekstin e anëtarësimit në marrëveshjen CEFTA dhe të OBT-së që të zgjidhin çështjen e barrierave jodoganore, këtu është fjala për eksportin e birrës dhe verërave shqiptare.

          

         shkoder 1

         Kryeministrat Rama dhe Marković e kanë ftuar biznesin respektiv të dy vendeve për investime në sektorë të ndryshëm të ekonomisë.pasi njëndër misiononet kryesore  të dy qeverive është të zhvillojnë vizionin ekonomik të sipërmarrësve mes dy vendeve.

         Bashkëpunimi afatgjatë disavjecar ndërmjet Dhomave tëTregtisë ndërmjet Shqipërisë dhe Malit të  Zi është konkretizuar më një marrëveshje bashkëpunimi , për një zhvillim të mëtejshëm të marrëdhënieve tregtare dhe ekonomike ndërmjet dy vendeve .

          

          415

          Bashkimi i Dhomave te Tregtise dhe Industrise së Shqipërisë  në bashkëpunim me Këshillin e biznesit Arabo-Latino Amerikan dhe G77 organizuan në mjediset e Hotel Mondial  takimi e parë parapërgatitor për organizimin e Forumit Ekonomik të Biznesit, me qëllim promovimin  e vlerave të Shqipërisë  që pritet që të zhvillohet në vendin tonë në sezonin e vjeshtës . Të pranishëm në këtë tryezë ishin Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë,  Znj .Ines Mucostepa , Presidenti i G77 Z.Salah Haroun, si përfaqësues të rëndësishëm  nga intitucionet shqiptare , si nga Kabineti  i Zv. Kryeministres, Ministria e Jashtme dhe e Evropës , Ministria Turizmit dhe e Infrastrukturës , Ministria e Ekonomisë dhe e Financave , Ministria e Bujqësisë dhe e Zhvillimit Rural, Bashkia Tiranë , AIDA , AKT, Shoqata e Turizmit, Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë së Durrësit dhe Dibrës, të gjthë faktorë dhe aktorë të rëndësishëm në përgatitjen dhe organizimin e këtij aktiviteti.  Mendohet që në forumin ekonomik për promovimin e vlerave të Shqipërisë , do të marrin pjesë 70-90 shtete.

           

          takimi i pare pregatitor pic 2

          Promovimi i vlerave të Shqipërisë në këtë aktivitet të rëndësishëm nuk do të vijë vetëm në formatet e  konferencave , por edhe takimeve të biznesmenëve dhe ekonomike, ekspozitave , takimeve B2B apo edhe vizitave nëpër biznese të ndryshme shqiptare .

           

          takimi i pare pregatitor pic 3

           332

           Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë organizoi ditën e sotme takim me dy përfaqësuesit e Qendrës së Bankës Botërore për Reformën e Raportimit Financiar, me vendodhje në Vjenë, Znj. Lejla Begtasevic Rudalija dhe Z. Patrick Kabuya.

            

           Takimi u fokusua tek përmirësimi i manaxhimit financiar tek bizneset SME, si funksionon ky manaxhim, nevojat që kanë, roli i kontabilistit dhe audituesit dhe se çfarë mund të bëhet në këtë drejtim.

            

           Takimi u organizua në dy linja. Fillimisht u organizua një takim midis përfaqësuesve të Bankës Botërore dhe përfaqësuesve të Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë dhe më pas Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë organizoi një takim midis përfaqësuesve të Bankës Botërore dhe disa sipërmarrjeve.

            

           Takimi i parë u fokusua në rolin që Dhomat e Tregtisë mund të luajnë në drejtim të përmirësimit të manaxhimit financiar. Sipas Z. Kabuya, vetëm një nga pesë SME mund të mbijetojnë në 18 mujorin e parë të krijimit të tyre. Pjesa tjetër është e destinuar të dështoj, pikërisht nga mangësitë dhe problematikat në manaxhimin financiar.

            

           I pranishëm në këtë takim ishte edhe eksperti kontabël, Z. Artan Xhiani, i cili u shpreh se problematikat me të cilat ndeshen SME-të në vendin tonë janë të shumta. Një ndër këto problematika është edhe ligji fiskal në Shqipëri, i cili ndryshon shpesh. Gjithashtu, informaliteti mbetet ende një ndër problematikat kryesore. Z. Xhiani u shpreh se duhet të ketë një bashkëpunim më të mirë ndërmjet bizneseve dhe institucioneve qeveritare sepse është shumë e rëndësishme të dëgjohet zëri i SME-ve në mënyrë që ato të rriten. Nësë mund të rrisim SME-të, atëherë mund të rrisim dhe zhvillojmë më tej ekonominë. Këtë ndërmjetësim e luan Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë.

            

           banka boterore 1

            

           Ekspertët e Bankës Botërore u shprehën se vet bankat mund të jenë suportuese të bizneseve nëpërmjet kredive që lëshojnë, por Z. Xhiani u shpreh se marrëdhënia e bizneseve dhe bankave është e komplikuar në shumë aspekte. Sektori më problematik në lidhje me bankat është agrikultura. Kjo sepse trualli shpeshherë nuk pranohet si kolateral nga bankat për vetë problemet e pronësisë që ekzistojnë me truallin në vendin tonë.

            

           Në takimin me sipërmarrësit, të pranishëm ishin:

           Z. Edmond Cami, Kryetar i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Dibër, si dhe përfaqësues i sektorit të minierave

           Z. Edmond Isaku, përfaqësues i sektorit të minierave, ndërtimit, hotelerisë, telekomunikacionit

           Znj. Renata Muça, përfaqësuese e sektorit të agroturizmit dhe prodhimeve të bulmetit

           banka boterore 2

           Ndër problematikat që bizneset paraqiten ishin:

            

           Paragjykimi- Sipas Z. Edmond Isaku, një biznes i ri që në fillimet e tij ka tendencën të jetë i paragjykuar, në krahasim me bizneset që kanë më tepër eksperiencë. Paragjykimi ekziston edhe nga institucionet hua dhënëse, siç janë bankat.

            

           Informaliteti- Përfaqësuesit e sipërmarrjeve të pranishëm shprehën se informaliteti është ende shumë i pranishëm në vendin tonë dhe pengon rritjen e fitimit, si dhe krijon konkurrueshmëri të pandershme.

            

           Trajnimi- Nga përfaqësuesit e pranishëm u pa e domosdoshme organizimi i trajnimeve për financierët e kompanive, por edhe për administratën shtetërore.

            

           Në fund të takimit, përfaqësuesit e Bankës Botërore sugjeruan që Dhomat e Tregtisë mund të bëjnë studime të pavarura në lidhje me problematikat që kanë SME-të dhe t’ja paraqesin ato qeverisë, si dhe mund të bashkëpunojnë me institucione të huaja si EBRD, IFC etj.

           banka boterore 3

            

            

           Projekte

           1146
           Union of Chambers of Commerce and Industry of Albania, Foreign Trade, Chamber of Bosnia and Herzegovina, Croatian Chambers of Economy, Economic Chamber of (former...