528

  Është organizuar në datë 12 prill, në ambientet e Hotel Tirana International Konferenca e III Kombëtare për të Drejtën e Informimit, Koordinatori dhe Shoqëria Civile. Kjo konferencë erdhi si bashkëpunim i sukesshëm i Komisionerit për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale dhe i Zyrës së Prezencës në Shqipëri të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë.

   

  Me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të institucioneve qendrore, atyre të qeverisjes vendore, të sistemit të drejtësisë, organizatave jo fitimprurëse dhe medias, ky aktivitet vlerësoi procesin e zbatimit të ligjit “Për të drejtën e informimit” nga Autoritetet Publike, që prej miratimit të tij në shtator të 2014.

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Organizohet Konferenca e III Kombëtare për të Drejtën e Informimit, Koordinatori dhe Shoqëria Civile-2

  Në këtë Konferencë u prezantuan dy dokumenta të rëndësishme për mirëfunksionimin e Autoriteteve Publike në punën për respektimin e të drejtës për akses në dokumentat zyrtare. “Udhëzuesi për Koordinatorin e të drejtës për informim”, është manuali për nëpunësit e ngarkuar me administrimin e procesit të dhënies së informacionit për qytetarët dhe është hartuar me mbështetjen e SIGMA/OECD. Dokumenti i dytë është “Instrumenti i Vetëvlerësimit të Autoritetit Publik”, që përcakton hapat e përmbushjes së detyrimeve, në raport me dispozitat e ligjit “Për të drejtën e informimit”, të çdo institucioni të administratës publike.

   

  Në këtë konferencë, e pranishme ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa.

   511
   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa, takoi në datë 11 prill, përfaqësues të Autoritetit Italian të Mbrojtjes së të Dhënave Personale.

   Ky takim, i cili u zhvillua në ambientet e Komisionerit për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjes së të Dhënave Personale, u fokusua në sektorin call-center, duke marrë parasysh faktin se shumë kompani italiane ushtrojnë aktivitetin e tyre në Republikën e Shqipërisë.

   Në këtë takim u diskutua për projekt-ligjin e call center dhe mënyrën sesi vendi ynë preket drejtpërdrejtë nga ndryshimet legjislative mbi këtë sektor.

   Të pranishëm në këtë takim ishin edhe përfaqësues të autoriteteve shtetërore, Ambasadës Italiane, përfaqësues të shoqatave të biznesit, si dhe përfaqësues të disa prej operatorëve që ushtrojnë veprimtarinë në sektorin call center në Shqipëri.

    460

    U zhvillua në datën 10 prill, në ambientet e Hotel Plazza, Konferenca “Shqipëri-Hungari: Sjellim së bashku profesionistët e biznesit dhe ujit”.

    Kjo konferencë erdhi si një bashkëpunim i suksesshëm i Ambasadës Hungareze, Shoqatës Hungareze të Ujësjellësve, Shoqatës së Ujësjellësve dhe Kanalizimeve së Shqipërisë dhe Ujësjellësit të Budapestit.

    Në konferencë u zhvilluan edhe takimet B2B, me ekspertë të sektorit Hungarez të biznesit të ujit.

     

    konferena shqiperi-hungari 1

    Pjesëmarrës në konferencë ishte edhe Ministri i Transportit dhe Infrastrukturës, Z.Sokol Dervishaj, i cili në fjalën e tij hapëse u ndal në investimet në sektorin e ujësjellës-kanalizimeve, ku pohoi se në 4 vite janë investuar rreth 200 milion euro në ujësjellësa të rinj.

    E pranishme në këtë konferencë  ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa.

     

     

     

     501

     Në Pallatin e Kongreseve në Tiranë është hapur sot Panairi i 6-të Ndërkombëtar “Ndërtime” dhe Panairi i 3-të Ndërkombëtar “Klimathermika”.

     Në këto panaire prezantohet produktet e ndryshme nga sektori i ndërtimeve dhe materialeve termoizoluese, materialeve të ndërtimit, bojërave, por edhe të skeleteve të dyerve dhe dritareve, ashensorëve etj. Nga nga ana tjetër do të prezantohen gjithë gama e klimatizimit për ftohje dhe ngrohje, ngrohje ekonomike, sistemet e ajrimit, panele diellore etj.

     Këtë vit, për herë të parë prezantohen edhe teknologjitë e ujit dhe mbrojtjes së mjedisit.

     Panairet në fjalë shikohen edhe si një mundësi bashkëpunimi ndërmjet sipërmarrësve të Ballkanit Perëndimor.

     Dhjetëra kompani të ndryshme nga Shqipëria, Maqedonia, Kosova, Greqia dhe Italia, etj, do të ekspozojnë produktet e tyre për të gjithë të interesuarit dhe vizitorët, kryesisht nga bota e ndërtimit me termoizolime, si dhe sistemet ajrimi dhe panele diellore.

      

      465

      U nënshkrua në datë 6 prill, në ambientet e Agjencisë së Kërkimit, Teknologjisë dhe Inovacionit, Memorandumi i Bashkëpunimit midis këtij institucioni dhe Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë.

      Ky memorandum është një hap tjetër bashkëpunimi që do ti shërbejë zhvillimit dhe mbështetjes së mëtejshme të sipërmarrjes shqiptare. Memorandumi synon të realizojë me sukses trekëndëshin qeveri-akademi-biznes, duke angazhuar institucionet në lehtësimin e dhënies me efikasitet të informacionit tek binzeset e sektorit privat, për mundësinë e aplikimit për financim nga ana e tyre në projekte në fushën e teknologjisë inovative, si në programet e Bashkimit Europian, ashtu edhe tek AKTI.

      Memorandum synon gjithashtu realizimin e shkëmbimit të përvojave, të materialeve dhe kapaciteteve institucionale, si dhe zhvillimin e  aktiviteteve të përbashkëta në fushën e kërkimit shkencor.

       

       

       

       378

       U zhvillua në Korçë, në datë 5 prill, workshopi i parë Shqiptaro-Grek. Ky workshop ishte një hap i rëndësishëm në forcimin e marrëdhënieve dhe bashkëpunimin midis dy shteteve.

        

       I pranishëm në këtë workshop ishte edhe Ministri i Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të ujrave, Z. Edmond Panariti. Gjatë fjalës së tij, Z.Panarit shprehu se ky workshop është një hap i rëndësishëm i bashkëpunimit midis Greqisë dhe Shqipërisë në fushën e bujqësisë, duke e konsideruar ëorkshopin si një hap të mëtejshëm që do ti shërbejë zhvillimit të këtyrë marrëdhënieve tregtare.

        

       Z.Panariti theksoi gjithashtu faktin se gjatë bisedimeve që ka patur me Ambasadorin e Greqisë në Tiranë, është biseduar për një bashkëpunim tregtar midis dy vendeve, jo vetëm në shkëmbimet tregtare në bujqësi, por edhe në fushën e sigurisë ushqimore, sëmundjeve të kafshëve apo të bimëve, si dhe në forcimin apo vënien në shërbim të laboratorëve të të dy vendeve, veçanërisht në zonat kufitare.

        

        

        

        451

        U organizua në datë 3 prill, në ambientet e Hotel Sheraton Konferenca: Aspirata për një tregti të përbashkët.

        Kjo konferencë e rëndësishme u organizua nga Dhoma Amerikane e Tregtisë Tiranë dhe Dhoma Amerikane e Tregtisë Kosovë. Diskutimi në këtë konferencë u zhvillua në tre panele, me qëllim identifikimin e problemeve të tregtisë dhe investimeve përmes prezantimeve të ekspertëve nga të dyja vendet .

        Në panelin e fundit, Ministrja e Zhvillimit Ekonomik , Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Znj.Milva Ekonomi dhe Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë së Kosovës, Znj.Hykmete Bajrami diskutuan për mënyrat konkrete për të krijuar një mjedis komfort biznesi në të dyja tregjet, si dhe për të ndërtuar politika që ti vijnë në ndihmë zgjidhjes së problematikave që ka biznesi.

        Pjesëmarrëse në këtë konferencë ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa.

         

         500

         U organizua në Podgoricë të Malit të Zi, në datë 27 mars, workshopi dy-ditor i TAIEX. Ky workshop u përqëndrua në suportin që WBCIF jep në aksesin financiar të SME-ve.

         Ky workshop, i cili u organizua në ambientet e Dhomës së Tregtisë, pati si qëllim ndarjen e praktikave më të mira të zhvilluara nga Dhomat e Tregtisë të shteteve që janë pjesë e Bashkimit Europian, për të siguruar support në një akses më të mirë financiar të SME-ve.

         Takimi u fokusua në sfidat dhe mundësitë lidhur me aksesin në financim, kapacitetin e SME-ve dhe metodat e përdorura për të tërhequr dhe menaxhuar financat, duke i kushtuar vëmendje të veçantë formave inovative të financimit.

         Workshopi synoi të rriste kapacitetin e Dhomave të Tregtisë në Ballkanin Perëndimor dhe të ofrojë bazë për nisma të përbashkëta në fushën e lehtësimit të qasjes në financa për SME-të.

         Ky workshop pati një përfaqësim të gjerë të shumë shteteve, si dhe pjesëmarrje të ekspertëve të mëposhtëm:

         Znj Tajana Kesić Šapić, Dhoma e Tregtisë Kroate Chamber of Commerce Croatia

         Z Leopold Strobl, WKO Instituti për Promovimin Ekonomik, Austri

         Z Daniel Debono, Dhoma e Tregtisë së Maltës

         Z Marco Giuliani, Fondi Europian i Investimeve

         Znj Biljana Scekic, Banka Europiane për Rikonstruksion dhe Zhvillim

         Z Jan Kobler, Fondi Europian i Investimeve

         Në këtë workshop, pjesëmarrëse ishte edhe përfaqësuesja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Uarda Llazi.

          

          

          

          555

          Në datat 29-31 mars, në ambientet e Pallatit të Kongreseve, është organizuar Panairi i Punës 2017.

          Në ceremoninë e hapjes së panairit ishte e pranishme edhe ministrja e Mirëqenës Sociale dhe Rinisë, Olta Xhaçka, e cila gjatë fjalës përshëndetëse, u shpreh se ky panair sot është një burim i rëndësishëm informacioni për të kuptuar se çfarë ndodh në tregun e punës, sipas saj, duke kombinuar gjithë faktorët dhe aktorë e tregut të punës.

          “Prej tre vitesh Panairi i Punës ka krijuar një histori suksesi, me të rinj që kualifikohen me dëshirë për të qenë pjesë e tregut të punës, me profesionistë të shkollave profesionale, që me shumë përkushtim po i japin një emër gjithnjë e më të mirë tregut. Prandaj të gjithë, pushtet qendror, pushteti lokal, universitetet, shoqëria civile, organizatat dhe kompanitë duhet të funksionojnë të gjitha si organe të një organizimi të vetëm që duhet t’i shërbejmë njëri-tjetrit në mënyrë që të sigurohet forca e duhur e punës dhe puna e përshtatshme për të gjithë”, u shpreh Xhaçka.

          Dhjetëra kompani të ndryshme që veprojnë në Shqipëri në këtë panair që organizohet nga Shërbimi Kombëtar i Punësimit në bashkëpunim me Ministrinë e Mirëqenies Sociale dhe Rinisë, do të shpalosin ofertën e tyre për punësim dhe investimet e tyre për 3 ditë me radhë në Pallatin e Kongreseve.

          E pranishme në këtë aktivitet ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa

           

           800

           U zhvillua sot, në datë 28 mars, Forumi i Agrobiznesit “Shqipëri-Turqi”.

           Ky forum u zhvillua në kuadër të vizitës së Ministrit Turk të Bujqësisë në Tiranë.

           Pjesëmarrjes në këtë forum ju bashkuan edhe 50 kompani turke, që operojnë në fushën e inputeve bujqësore, në blegtori, në sektorin e frutave dhe perimeve, në sektorin e logjistikës dhe transportit etj.

            

           Përfaqsues në këtë forum ishin edhe rreth 100 sipërmarrës nga vendi ynë. Forumi u shoqërua edhe me takime B2B mes bizneseve.

            

           Në këtë forum pjesëmarrëse ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa.

           Projekte

           1746
           Union of Chambers of Commerce and Industry of Albania, Foreign Trade, Chamber of Bosnia and Herzegovina, Croatian Chambers of Economy, Economic Chamber of (former...