514

  U zhvillua sot, në datë 27 mars 2017, në ambientet e Inspektoriatit Qendror, takimi me Inspektorin e Përgjithshëm të Administratës së Republikës së Francës, Z.Jean-Pierre DALLE, Gjygjtarin dhe Anëtarin e Këshillit të Lartë për Juridiksionin e Ligjit Administrativ të Republikës së Francës, Z. Yve Doutriaux, Ministren e Inovacionit dhe Administratës Publike, Znj.Milena Harito, Përfaqësues të Biznesit shqiptar, Profesorë të botës Akademike, si dhe Kryeinspektorët e Inspektoriatëve Shtetërorë. Në këtë takim, e pranishme ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë. Znj.Ines Muçostepa.

  Takimi u zhvillua në kuadër të Projektit të Binjakëzimit për Reformimin e Administratës Publike, me financim të Bashkimit Europian.

   487

   Çeli siparin në ambientet e Pallatit të Kongreseve, në datë 24 mars, Panairi Ndërkombëtar i Turizmit “Tirana 2017”. Ky panair u organizua nga Bashkia e Tiranës, Unioni Turistik Shqiptar dhe Albexpo Group.

   I pranishëm në këtë panair ishte edhe Kryetari i Bashkisë së Tiranës, Z.Erion Veliaj, i cili e konsideroi turizmin si një mënyrë fantastike për të stimuluar ekonominë, duke theksuar se turizmi është një nga burimet kryesore për të ardhurat në kryeqytet.

    

    

   panairi i turizmit 1

   Panairi Ndërkombëtar i Turizmit “Tirana 2017” ka si qëllim kryesor promovimin dhe bashkëpunimin rajonal për turizmin në Ballkanin Perëndimor. E pranishme në këtë aktivitet ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa

    562

    Delegacionet shqiptare dhe ruse kanë  zhvilluar sot, në date 24 mars, një takim pranë Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik për të thelluar bashkëpunimin ekonomik mes dy vendeve.

    Fokusi kryesor i këtij takimi ishte bashkëpunimi ekonomik ishte thellimi i bashkëpunimit ekonomik midis Shqipërisë dhe Rusisë. Delegacioni shqiptar u përfaqësua nga Znj.Adela Karapici, ndërsa delegacioni rus nga  Zëvendministri i Parë i Drejtësisë së Federatës Ruse, Z.Sergey Gerasmisov. E pranishme në takim ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa.

    Sektorët ku ka nevojë më të madhe për bashkëpunim u identifikuan ekonomia, tregtia, transporti, bujqësia dhe energjia, por u konstatua edhe një trend pozitiv në rritjen e marrëdhënieve mes Shqipërisë dhe Rusisë.

    Takimi mes bashkëkryetarëve të Komisionit të Përbashkët Ndërqeveritar Ekonomiko-Tregtar dhe Tekniko-Shkencor “Shqipëri-Rusi”, i paraprin takimit të Komisionit të 7-të të Përbashkët Ndërqeveritar mes këtyre vendeve.

     

     463

     Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë ishte e pranishme në prezantimin e botimit të XX të Business Guide Albania, publikim i Tonnuci & Partners, në datë 23 mars.

      

     Aktiviteti, i cili u zhvillua në ambientet e ABA Center, pati të pranishëm personalitete shumë të rëndësishme, si Kryeministrin e Shqipërisë, Z.Edi Rama, Ambasadorin Italian në Tiranë, Z.Alberto Cuttillo, përfaqësues të shoqatave të sipërmarrësve etj.

      

     Business Guide Albania është një botim shumë i rëndësishëm, pasi ofron një kuadër të përditësuar të statusit ekonomik dhe juridik të vendit, si dhe një panoramë të plotë të avantazheve dhe lehtësive për investimet e huaja.

      

     Tonucci&Partners ka qenë këshilltar ligjor në proceset e privatizimit të një sërë sektorësh të rëndësishëm për ekonominë e vendit, në sektorë të tillë si: energjia, telekomunikacioni, miniera etj.

      

      566

      Në datat 17-21 mars, në Sharm El-Sheikh të Egjiptit, u zhvillua Konferenca e IX ndërkombëtare e Nano-Teknologjisë në fushën e ndërtimit.

       

      Kjo konferencë është një ndër konferencat më të rëndësishme ndërkombëtare duke qenë se vet nano-teknologjia është teknologji, e cila mundëson dhe lejon zhvillimin e materialeve me cilësi të përmirësuar, ose material krejtësisht të reja. Sektori i ndërtimit është sektori i cili përfiton më tepër nga kjo formë e teknologjisë, për shkak të ndikimit të saj të rëndësishëm në përmirësimin e vetive fizike dhe mekanike të materialeve, ndaj për këtë arsye është konsideruar edhe si teknologjia bazë e së ardhmes.

       

      Konferenca e IX ndërkombëtare e nano-teknologjisë synon nxitjen e bashkëpunimit ndërkombëtar të hulumtimeve në nano-teknologji, për të diskutuar aplikimet më të fundit në sektorin e ndërtimit, si dhe për të ofruar një mundësi për shkencëtar dhe inxhinierë nga vende të ndryshme të botës, për të shkëmbyer ide dhe eksperienca.

       

       

       

       530

       Në datën 16 mars, u nënshkrua në ambientet e Inspektoriatit Qendror memorandum i bashkëpunimit ndërmjet Znj.Ines Muçostepa, Kryetares së Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë dhe Z.Shkëlqim Hajdari, Inspektor i Përgjithshëm i Inspektoriatit Qendror.

       Me qëllim rritjen e efektivitetit të trupave dhe grupeve të Inspektimit të Inspektorateve Shtetërore dhe uljen e barrës administrative që rëndon biznesin, është krijuar regjistri elektronik i Inspektorëve, si dhe janë bërë pjesë e sistemit elektronik për kryerjen e inspektimeve online që të gjitha Inspektoratet Shtetërore.

       Bashkimi i Dhomave të Tregtisë e Industrisë së Shqipërisë, si përfaqësuese ligjore e të gjitha Dhomave të Tregtisë e Industrisë në Shqipëri, do të jetë promotore e praktikave më të mira për kryerjen e inspektimeve me dokumente e lista verifikimi të standardizuara nën udhëheqjen metodoligjike të Inspektoratit Qendror. Ajo do të bëj të mundur publikimin e të gjitha dokumentave standarde, listat e verifikimit, si dhe regjistrat e inspektorëve për të gjitha dhomat e Tregëtisë dhe Industrisë, si dhe për bizneset.

       Partneriteti i Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë me institucionet e tjera dhe me bizneset, do të vazhdojë edhe më tej, me qëllim sjelljen e përfitimeve të drejtpërdrejta për vetë sipërmarrjen.

        

        480


        Në 9 mars 2017 në mjediset e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë të Sllovenisë u organizua konferenca e biznesit kushtuar bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar ndërmjet Sllovenisë dhe Shqipërisë. Konferenca u bashkë organizua nga Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë të Sllovenisë, Ambasada e Shqipërisë në Slloveni dhe Agjencia Shqiptare të Zhvillimit të Investimeve, AIDA.

        Konferenca u organizua në dy pjesë: prezantim i klimës së biznesit dhe mundësive të investimeve në Shqipëri, realizuar nga drejtori i AIDA-s, Genti Beqiri; takim biznes me biznes ndërmjet drejtuesve e përfaqësuesve të bizneseve sllovene me përfaqësuesit e bizneseve shqiptare.

         

         

        Zhvillohet Konferenca e biznesit Shqipëri-Slloveni- pic 1

         

         

        Pjesa e parë e konferencës u realizua me cilësi, ndërsa pjesa e dytë pati edhe mangësi, pasi 14 kompanitë shqiptare që kishin konfirmuar pjesëmarrjen, vetëm një ditë para veprimtarisë njoftuan se nuk do të merrnin pjesë. Në këto kushte, ne mirëkuptim me palën sllovene, përfaqësimin e bizneseve shqiptare të deklaruara për pjesëmarrje e realizuan AIDA dhe Ambasada e Shqipërisë, të cilat organizuan takime të veçanta me bizneset sllovene. Nga bizneset shqiptare ishte e pranishme vetëm kompania Dedja shiping sh.p.k.

        Pjesë e kësaj konference ishte edhe Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa.

         

         505

         Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa, takoi në datë 7 mars, Kryeinspektorin e Përgjithshëm, Z.Shkëlqim Hajdari.

         Takimi, i cili u realizua në ambientet e Inspektoriatit Qendror, erdhi në kuadër të programit të transparencës, të ndërmarrë nga ky institucion.

         Gjatë takimit, Znj.Muçostepa shprehu vlerësimin më të lartë për ndërmarrjen e një programi të tillë, duke e cilësuar atë si një hap konkret përmes së cilit, Inspektoriati Qendror ndërton dhe rrit transparencën në punën e tij institucionale, duke garantuar zbatimin e ligjit nr.119/2014 “Për të drejtën e informimit”. Znj.Muçostepa shprehu gjithashtu gatishmërinë për bashkëpunim maksimal nga ana e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, duke pohuar se ky institucion do të jetë partner në mbarëvajtjen dhe rritjen e transparencës dhe efikasitetit në procesin e inspektimit on-line.

          

          

          556

          Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Znj.Ines Muçostepa u takua në datë 6 mars me Atasheun Tregtar të Zyrës së Tregtisë së Jashtme Turke, Z.Halis Kaya.

           

          Ky takim u realizua në kuadër të politikave që Bashkimi i Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë ka për forcimin e marrëdhënieve me jashtë, me qëllim mbështetjen dhe zhvillimin e mëtejshëm të sipërmarrjes shqiptare.

           

          Në këtë takim, Znj.Muçostepa dhe Z.Kaya biseduan për mënyrat e nxitjes së bashkëpunimit ekonomik të dy vendeve, duke patur parasysh faktin se Turqia është një ndër vendet, nga ku bizneset shqiptare importojnë dhe eksportojnë më tepër mallra.

           

           

           602

           Kryetarja e Bashkimit të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë ka marr pjesë në përurimin e Shoqatës “Bashkimi i Prodhuesve Shqiptar”, event ky që u zhvillua në 6 mars, në ambientet e Hotel Tirana International.

            

           Krijimi i kësaj shoqate erdhi si nevojë e përfaqësimit, mbrojtjes dhe përmirësimit të interesit të përbashkët të të gjithë prodhuesve shqiptarë që operojnë në shqipëri.

            

           Qëllimi i saj është shërbimi ndaj të gjitha sektoreve të prodhimit vendas, nëpërmjet informimit të vazhdueshëm, mbështetjes ligjore të sektorit të prodhimit, nxitjes dhe promovimit të markës “Made in Albania”

            

           Projekte

           1700
           Union of Chambers of Commerce and Industry of Albania, Foreign Trade, Chamber of Bosnia and Herzegovina, Croatian Chambers of Economy, Economic Chamber of (former...